آنچه در این مقاله می خوانید:
تامین وثیقه برای حبس تعزیری یکی از مهمترین دغدغه های حقوقی مربوط به افرادی است که با این مساله مواجه هستند. همانطور که در مقالات قبلی ذکر کردیم در دنیای امروز با توجه به انواع و اقسام مشکلاتی که برای جوامع بشری پیش آمده اعم از مشکلات معیشتی و رفاهی و آموزشی و . . . به همان میزان نیز نرخ ارتکاب به جرم و جنایت نیز بالا رفته است. اجاره سند و تامین وثیقه راه گشا تلاش کرده تا اطلاعات جامعی را در این باب به مخاطبان خود ارائه دهد.
هنگامی که فردی به دادگاه فراخوانده شده و بنابر دلایل و ادله موجود و بنا بر نظر قاضی محترم پرونده مذکور محکوم به تحمل حبس میشود حال چه به صورت بازداشت موقت برای بررسی بیشتر پرونده (که به این شخص متهم گفته میشود) چه به صورت بازداشت دایم و قطعی ( که به این شخص مجرم گفته میشود) در پی رهایی از زندان و بازداشتگاه بوده که بتوانند برای بیگناهی خویش مدارک و مستندات کافی را جمعآوری کرده (متهم) و یا تمهیداتی مبنی بر جلب رضایت شاکی و یا شاکیان پرونده اندیشیده و اقدامات لازم را انجام دهند (مجرم) و علاوه بر این موارد بتوانند به خانواده خویش رسیدگی کنند به خصوص اگر فرد مورد نظر (متهم یا مجرم) سرپرست خانوار نیز باشد.
این مطلب را نیز بخوانید: آیا زندانی مهریه با سند آزاد می شود؟
متاسفانه باید بگوییم که در کتاب قانون انواع و اقسام جرایم و حبسهایی که ذکر شده بسیار زیادند (و چه تلخ است که مجبور به بازگو کردن این مسایل هستیم چرا که مبحث تلخ و تاسفبرانگیزی است اما چارهای نبوده و خواه ناخواه خود یا اطرافیان و یا حتی دیگر افراد جامعه با این مسایل دست به گریبان هستیم و نادیده گرفتن موضوعی دلیل بر حذف و یا نبود آن نمیباشد لذا چارهای جز دانستن در مورد آن نداریم.
در اینجا تصمیم داریم یکی از انواع حبس را بازگو کرده و معنی و شرایط آن همچنین شرایط گذاشتن سند و وثیقه برای فرد مورد نظر که گرفتار این نوع حبس شده است را بیان کنیم. باشد که گامی هرچند کوچک در راستای اعتلای دانش هممیهنان عزیزمان برداشته و بتوانیم در جهت افزایش آگاهی افراد جامعه خدمتی کرده باشیم.
حبس تعزیری چیست و در قانون چه تعریفی دارد؟
در قانون مجازات اسلامی تعزیر به مجازات یا عقوبتی گفته میشود که در برابر ارتکاب به تخلفی برای فرد مجرم در نظر گرفته میشود که این نوع حبس دارای چند نوع مجازات است و از جمله مجازات هایی که در این گروه قرار می گیرند می توان به حبس، جزای نقدی و شلاق اشاره کرد.
بنابرابن، می توان این طور نتیجه گرفت که مجازات تعزیری شامل حدود، دیات و قصاص که در شرع به آن پرداخته شده است نمیباشد.
لذا می توان اینگونه بیان کرد که جرایم در حقوق جزای اسلامی به چهار دسته مجزا تقسیم می شوند :
شرب خمر، ارتداد، سرقت ۱- جرایمی که موجب حدود شوند مانند زنا، قذف ، محاربه و… شوند.
۲- جرایمی که با توجه به آن برای مجرم حکم قصاص در نظر گرفته مانند قتل عمد و نقص عضو و . . . .
۳- جرایمی که شامل قتل شبه عمد، قتل خطای محض، آسیب وارد کردن بر اندامهای بدن (سر، صورت، لب، پا، بینی، گوش، زبان و…) و همچنین آسیب رساندن به حواس پنجگانه باشد و مجرم محکوم به پرداخت دیه شود .
این مطلب را نیز بخوانید: سند اجاره ای ارزان برای تهران و کلیه شهرستانها
۴- جرایمی که موجب تعزیر شده و در شرع برای آن جزایی در نظر گرفته نشده است، به همین جهت قضاوت آن به قاضی پرونده واگذار شده است.
در حقیقت حبس تعزیری به حبسی گفته میشود که در برابر حبس ابد قرار می گیرد.
حبس تعزیری برای تخلفات شرعی و اعمال حرام در نظر گرفته شده است و برای آن دسته از جرایمی است که برای آنها در شرع مجازات دقیقی تعیین نشده است .
به علاوه، حبس تعزیری حبسی است که قابل اجرا خواهد بود و برای متهم اجرا خواهد شد، برخلاف تصور عدهای از مردم که فکر میکنند حبس تعزیری قابل فروش است، که چنین چیزی صحت ندارد. اما میتوان با توجه به شرایط پرونده و نظر قاضی محترم حبس تعزیری را به جزای نقدی تبدیل نمود.
از سوی دیگر، این نوع مجازات که به نوعی تادیب محسوب میشود، لذا همانطور که اشاره کردیم و بر طبق شرع و ماده 16 موجود در قانون مجازات اسلامی ایران در اختیار حاکم قرار گرفته است.
با این حال، لازم به ذکر است در برخی مواقع حبس تعزیری در برابر حبس تعلیقی قرار میگیرد و در نهایت متهم محکوم به اجرای آن حکم نخواهد بود.
آیا حبس تعزیری قابل عفو است؟
به دلیل تغییر سیاست های دولت، بهبود شرایط اجتماعی و اقتصادی کشور، یا به مناسبت روزهای ملی و مذهبی ممکن است عدهای از محکومان حبس تعزیری شامل عفو گشته و اسامی آنها اعلام گردد.
این مطلب را نیز بخوانید: قیمت سند اجاره ای برای زندانی چگونه تعیین می شود؟
همچنین، برای افراد متواری از زندان و نیز کسانی که به دلایل سلامتی و خانوادگی نیازمند مراقبت هستند، این عفو با توجه به شرایط پرونده و نظر قاضی محترم دستگاه قضایی قابل اجرا خواهد بود
روند بررسی حبس تعزیری در دادگاه تجدید نظر چگونه است؟
اعتراض به حبس تعزیری در واقع فرصتی است که به متهم داده می شود تا در مورد محکومیت خود درخواست تجدیدنظر داده و از این طریق امکان بررسی مجدد پرونده را داشته باشد.
برای اعتراض به حبس تعزیری، متهم باید در مدت زمان معینی (معمولاً یک هفته و یا مدت زمانی که قاضی محترم پرونده تعیین کرده و در حکم به متهم ابلاغ میشود) از تاریخ ابلاغ حکم، اعتراض خود را به دادگاه ارائه دهد. همچنین درخواست اعتراض باید به صورت کتبی بوده و با ذکر دلایل مشخص و قانونی صورت پذیرد.
سپس دادگاه، اعتراض متهم را بررسی کرده و تصمیم خود را بر اساس اطلاعات موجود و شواهد و مدارک و ادله ارایه شده در پرونده اعلام می کند.
درواقع اعتراض به حبس تعزیری فرصتی است تا متهم بتواند در صورت لزوم، اشکالات یا نقایص موجود در روند پرونده را مطرح کرده و از این طریق به دادگاه اثبات کند که حکم مورد اعتراض نادرست است.
آیا امکان خرید حبس تعزیری وجود دارد؟
درواقع عبارت و واژه خرید حبس چیزی است که بین مردم رایج شده و از لحاظ حقوقی و قانونی صحیح نمی باشد. از لحاظ حقوقی در حبس تعزیری فقط امکان تبدیل حبس وجود دارد.
درواقع باید در نظر داشت که قاضی نمی تواند در مجازات های حدی از جمله حبس حدی هیچ گونه تخفیف یا تبدیلی انجام دهد و درواقع این نوع مجازات ها باید به صورت کامل اجرا شوند.
این مطلب را نیز بخوانید: آیا فرد زندانی تا پایان دوره محکومیت خویش نمیتواند بیرون بیاید؟
مجازاتهای جایگزین حبس:
“مجازاتهای شرایط خرید حبس تعزیری در فصل نهم قانون مجازات اسلامی، جایگزین حبس” و در ماده ۶۴ و ماده های بعد از آن عنوان شده است.
گذاشتن وثیقه برای حبس تعزیری
در مجازاتهای تعزیری نیز مانند دیگر جرایم و احکام صادره چه در بحث مرخصی و یا آزادی موقت متهم به ارائه وثیقه به دادگاه نیاز است تا فرد متهم بتواند از زندان رها شده و به کارهای شخصی خویش چه بسا در راستای پرونده اتهامی خویش برسد ویا سر و سامانی به وضعیت خانواده خویش بدهد( اگر فرد متهم سرپرست خانوار باشد).
لذا سند گذاشتن برای حبس تعزیری نیز مراحل و قوانین خود را دارد. که با توجه به نوع جرم ارتکابی و شدت و شرایط آن قاضی محترم پرونده میزان وثیقه مورد نیاز را تعیین کرده و به فرد متهم و خانواده وی اعلام میدارد.
در صورت فرار مجرم تکلیف وثیقه چه میشود؟
فرض کنید تمامی شرایط گذاشتن وثیقه برای حبس تعزیری فرد متهم یا مجرم فراهم شده و با گذاشتن سند وی از زندان رها شده است حال اگر این فرد به زندان بازنگردد چه؟
اگر متهم پس از گذاشتن وثیقه فرار کند چه میشود؟
تکلیف سند ( وثیقه) چه میشود؟
در اینجاست که با واژه ضبط وثیقه روبرو میشویم.
ضبط وثیقه به این معناست که پس از فرار زندانی اعم از متهم یا مجرم در صورت تحقق شرایط ضبط، مالی که توسط وثیقهگذار معرفی شده است به میزانی که در قرار اخذ وثیقه مشخص شده، در اختیار قاضی قرار گرفته تا از محل آن ضرر و زیان ناشی از جرم که بر بزهدیده وارد شده است را جبران کند. مازاد آن نیز باید به وثیقهگذار بازگردانده شود.
سخن نهایی
در پایان شرکت تامین وثیقه راهگشا با بیش از یک دهه سابقه درخشان و خوش نام در زمینه سند اجارهای و تامین وثیقه و قرار وثیقه همواره کنار شما عزیزان بوده و برای یافتن جواب سوالات خویش می توانید از راههای ارتباطی (واتساپ – تلفن – مراجعه حضوری) با کارشناسان ما ارتباط برقرار کرده و از راهنماییهای ایشان بهرهمند شوید.